Nooz.gr - 23/05/2014

Συνέντευξη στον κ. Άγγελο Ανδρέου

noozgr23052014

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόεδρος της Νεολαίας του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου, μιλά στο Nooz.gr για τις ευρωεκλογές, το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα για τα εθνικά της συμφέροντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είχατε στο μυαλό σας όταν αποδεχθήκατε την πρόταση του Πάνου Καμμένου να μπείτε στο ευρωψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων;

Για μένα είναι πολύ σημαντικό μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο να ακουστούν φωνές πατριωτικές, φωνές οι οποίες δε θα μασήσουν τα λόγια τους και θα διεκδικήσουν πέντε πράγματα γι' αυτόν τον τόπο που λίγοι αγάπησαν. Δυστυχώς και στο παρελθόν, άνθρωποι οι οποίοι εξελέγησαν από τον ελληνικό λαό για να τους εκπροσωπήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι περισσότεροι πήγαν για το lifestyle και για τελείως διαφορετικούς λόγους από την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων. Για μένα, οι σπουδές μου, ο κόπος μου, ο χρόνος μου είναι αυτός που πρέπει να αξιοποιηθεί εκεί και έχω όλη την καλή διάθεση να το κάνω.

Δηλαδή σε περίπτωση που εκλεγείτε πού θα στρέψετε το ενδιαφέρον σας;

Ακαδημαϊκά και επιστημονικά είμαι διεθνολόγος. Έχω δύο μεταπτυχιακά στην στρατηγική, διαχείριση κρίσεων, επίλυση συγκρούσεων και διεθνείς διαπραγματεύσεις, οπότε τα εθνικά θέματα είναι οπωσδήποτε, θέματα τα οποία γνωρίζω και νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερο. Πέραν όμως από αυτά είναι και τα θέματα τα εργασιακά, γιατί η νέα γενιά, η παραγωγική ηλικία του τόμου μας είναι αυτή που βάλλεται πολύ βάρβαρα από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που έχουν ακολουθηθεί, ειδικά στις χώρες του Νότου, συνεπώς νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω και εκεί.

Πως κρίνετε την Ευρώπη όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεφύγει λίγο από αυτό που ήταν από τη δημιουργία της. Δημιουργήθηκε πάνω στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της εθνικής ανεξαρτησίας και της ισότιμης συμμετοχής. Βλέπουμε πλέον ότι οι υπερεθνικοί θεσμοί είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να επιβληθούν στους διακρατικούς θεσμούς. Δεν μπορεί η Επιτροπή, οι διορισμένοι τεχνοκράτες υπάλληλοι να λαμβάνουν τις αποφάσεις, να βγάζουν τις οδηγίες και οι Ευρωβουλευτές το μόνο που θα κάνουν θα είναι να επικυρώνουν ειλημμένες αποφάσεις. Για μας, πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα. Αν θέλουμε σε αυτή τη συμμαχία να έχουμε και ένα όφελος από τη συμμετοχή μας θα πρέπει να επαναφέρουμε στην ορθή πορεία την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μας περιγράφετε τη σημερινή εικόνα της ΕΕ θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο όφελος της Ελλάδας από τη συμμετοχή της;

Να πω αρχικά ότι γενικότερα στο διεθνές σύστημα ανά την ιστορία δεν υπάρχει περίπτωση ένα κράτος να έρθει να βοηθήσει την πατρίδα μας ανιδιοτελώς, από φιλικά αισθήματα, επειδή το αξίζουμε, χωρίς κανένα όφελος από όλο αυτό. Η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει τα ερείσματα αυτά, πρέπει να επιβάλλει μια ισχυρή παρουσία μέσα στις συμμαχίες οι οποίες βρίσκεται, και έχει τη δυνατότητα να το κάνει για πάρα πολλούς λόγους. Είμαστε σε ένα ιδιαίτερο γεωστρατηγικό σημείο στο οποίο προσβλέπουν πάρα πολλές χώρες. Ενώνουμε την Ανατολή με τη Δύση, θα μπορούσε η χώρα μας να παίξει στον σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή και έχουμε και παραγωγικό πλούτο και δυνατότητες που άλλες χώρες δεν έχουν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Άρα η Ελλάδα έχει μια ισχύ που θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων. Όταν πας και επιθυμείς να διεκδικήσεις δύο πράγματα και τελικά διεκδικείς το ενάμιση και ούτε, μην περιμένεις να έχεις όφελος, δεν πρόκειται κανείς να στο χαρίσει.

Η Ελλάδα μπορεί όμως στη δεδομένη χρονική συγκυρία με τέτοια κρίση να διεκδικήσει παραπάνω πράγματα;

Σαφώς. Στη χρονική στιγμή που είμαστε έχει τη δυνατότητα να το κάνει γιατί υπάρχουν πάρα πολλές φωνές στον ευρωπαϊκό χώρο, και όχι μόνο στο Νότο, οι οποίες είναι ενάντια σε αυτή την πορεία που προσπαθούν να βάλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένες δυνάμεις, ιδιαίτερα ηγεμονικών αξιώσεων, η Γερμανία της Μέρκελ και οι άνθρωποι που λειτουργούν προς όφελος των τραπεζιτών. Όταν βλέπεις ότι το ρεύμα υπάρχει, καλό θα ήταν να το αξιοποιήσεις. Στην πατρίδα μας και με την ελληνική προεδρία θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά. Βεβαίως όταν έχεις ανθρώπους στην ηγεσία της χώρας που είναι οι πιο πιστοί υπάλληλοι της τρόικας, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι τέτοιο. Γι' αυτό θα πρέπει να δοθεί με τις ευρωεκλογές το μήνυμα ότι οι πολιτικές της συγκυβέρνησης, εκτός του ότι έχει φέρει τη δυστυχία και τη φτώχεια στο λαό, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Θα πρέπει η πολιτική αυτή να σταματήσει άμεσα, τώρα, χθες.

Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρείτε ότι οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα στην συγκυβέρνηση με τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι κάλπες;

Το μήνυμα που εμείς λάβαμε στις περιφερειακές, μπορώ να πω ότι είναι πως είδαμε στην Βόρεια Ελλάδα να δίδεται ένα πατριωτικό μήνυμα. Όταν βγαίνει στην Κεντρική Μακεδονία ο Τζιτζικώστας και όταν στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη που έκανε αυτό τον αγώνα ο Τέρενς Κουίκ, πήρε 8% με οικονομικό πόλεμο και με το Τουρκικό προξενείο απέναντι με μετωπική σύγκρουση, αλλά και στην Δυτική Μακεδονία με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά, βλέπουμε ότι δόθηκε ένα πατριωτικό μήνυμα, καθώς και σε άλλες περιοχές δόθηκε το μήνυμα ενάντια στα μνημόνια και την μνημονιακή πολιτική.

Μιας και μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές, γίνεται πολύς λόγος για το πού θα πάνε οι ψήφοι αυτών που ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Βλέπουμε τους δύο υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας να αλληλοκατηγορούνται για "άνοιγμα" στη Χρυσή Αυγή. Εσείς πώς το κρίνετε αυτό;

Ε, τώρα, μετά τις πρώτες εκλογές, όλοι κοιτάνε τα ψηφαλάκια! Είναι αναπόφευκτο αυτό να συμβεί, θα έπρεπε να το περιμένουμε. Η Χρυσή Αυγή έχει πραγματικά κάποιους στην ηγεσία της που είναι Ναζί, αλλά οι ψηφοφόροι της δεν είναι όλοι Ναζί. Είναι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν σε άλλους πολιτικούς χώρους, άνθρωποι που πραγματικά αγανάκτησαν κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί όταν εκεί που έχεις μια φυσιολογική ζωή και ξαφνικά βρίσκεσαι σε μια δεινή θέση, που σου παίρνουν παραδείγματος χάριν το σπίτι και σε πετάνε στο δρόμο, εκείνη την ώρα θολώνεις. Έχει παρασυρθεί πάρα πολύς κόσμος εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Άρα μιλάμε για αδυναμία του πολιτικού συστήματος να...

Όχι μόνο αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής δεν την ήξεραν; Πριν πάει στις εκλογές. Τόσα χρόνια υπάρχει αυτό το μόρφωμα. Δεν γνώριζαν εάν έχει προβεί σε κάποιες δραστηριότητες επικίνδυνες; Δεν μπορούσαν να ψάξουν αν είναι εγκληματική οργάνωση παρά την αφήσανε να κατέβει στις εκλογές; Νομίζω ότι αυτό έγινε και λίγο επί τούτου. Εξυπηρετεί το σύστημα η Χρυσή Αυγή. Γιατί μπορεί η συγκυβέρνηση να παρουσιάζει τον "κακό" όλης αυτής της ιστορίας. Μπορούν να έχουν τον "μπαμπούλα" και να παρουσιάζεται η συγκυβέρνηση ως η "λογική", "φυσιολογική" επιλογή. Δεν τους πολυπέτυχε η συνταγή, γιατί η Χρυσή Αυγή ανέβασε τα ποσοστά της πολύ παραπάνω από όσο περίμεναν. Αλλά και το γεγονός ότι προεβλήθησαν πολύ από τα μεγάλα κανάλια, δηλαδή 20λεπτα στα δελτία ειδήσεων, όταν πχ εμείς το 4ο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα προβαλλόμαστε δέκα δευτερόλεπτα, εκεί καταλαβαίνετε ποιον χτυπούν και ποιον όχι.

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για τη διαφαινόμενη αποχή από τις κάλπες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη καθώς φέτος αναμένεται να φτάσει σε δυσθεώρητα ποσοστά...

Νομίζω ότι όταν έχει επιβληθεί μία τέτοια οικονομική κρίση και στην Πατρίδα μας και αλλού που σε κάνει να αγωνιάς από το πρωί μέχρι το βράδυ αν θα βγει το μεροκάματο, είναι πολύ δύσκολο, αυτός ο άνθρωπος ο οποίος είναι σε αυτή τη θέση να μπει στη διαδικασία να ασχοληθεί με τα κοινά. Πράγματι οι Ευρωεκλογές έχουν περάσει στην συνείδηση των λαών εδώ και χρόνια σαν δεύτερης σημασίας εκλογικές διαδικασίες, παρόλο που εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις που υιοθετούνται από τα κράτη μέλη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτές οι Ευρωεκλογές, δεν ξέρω πότε θα έχουμε τέτοιου είδους εκλογική διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε διότι εάν δεν δοθεί το μήνυμα που πρέπει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι θέλουν να την οδηγήσουν στην ομοσπονδία, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να φτάσουμε σε κάποιο σημείο οι λαοί να εξεγερθούν, διότι δεν είναι η φυσική ροή των πραγμάτων αυτή. Ποιος Γάλλος θα πει “Είμαι πρώτα Ευρωπαίος και μετά Γάλλος”, ποιος Άγγλος θα γυρίζει να πει ποτέ “Είμαι πρώτα Ευρωπαίος και μετά Άγγλος”, και ερχόμαστε εμείς οι Έλληνες, με την ιστορία που έχουμε να δεχθούμε μία τέτοια πολιτική;

Πηγή