ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ «ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» ΣΤΟΥΣ Γ. ΝΤΣΟΥΝΟ ΚΑΙ ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑ

«Στις διαπραγματεύσεις αποτρέψαμε τα χειρότερα. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης η ελληνική οικονομία θα μπει σε σταθερή τροχιά»


Δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Το λέει ο αρμόδιος υπουργός κ. Κατρούγκαλος. Υπάρχει μια τρομοκρατία από την αντιπολίτευση για διάφορα ζητήματα, όπως και με τα δήθεν επιπλέον 3,5 δις μέτρα για το 2018, που δεν υπάρχουν.

Στο θέμα της φορολογίας, αντί να μπει 23% στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ ή αντί να γίνει μείωση στις κύριες συντάξεις και περικοπές μισθών επελέγη το λιγότερο κακό. Καταφέραμε να μην γίνουν περικοπές κύριων συντάξεων. Αποφεύχθηκε η επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ.

Με τη συμφωνία η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει κάποια πράγματα. Δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να τα κάνει όλα σε μόλις 1, 5 χρόνο. Τα αποτελέσματα θα φανούν σε ορίζοντα 4ετίας.

Είναι επίσης σημαντικό ότι κατάφερε να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ ως ποσοστό (στο 2,65) για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η αύξηση αφορά μόνο για 500 χιλιάδες φορολογούμενους. Έγινε πιο αναλογικά για να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.

Για τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο νόμος προβλέπει ότι θα υπάρξουν πολιτικές που θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Δεν μπορεί να το παίρνουν όσοι δεν το δικαιούνται . Εδώ πρέπει να υπάρξει πρόνοια για όσους το δικαιούνται πραγματικά.

Στις διαπραγματεύσεις πάντα υπάρχουν συμβιβασμοί. Είναι επιτυχία η συμφωνία για το χρέος, θέμα που μπήκε και επίσημα στην ατζέντα της συζήτησης με τους δανειστές. Και τέθηκε ανώτατο όριο ετησίως το 15% για την αποπληρωμή του, γεγονός που δημοσιονομικά επιτρέπει πρωτοβουλίες για αναπτυξιακές πολιτικές, που είναι πολύ σημαντικό. Αν είχε γίνει αυτό την προηγούμενη 4ετία 2011-2015 θα πληρώναμε πολύ λιγότερα για αποπληρωμή του χρέους.

Αυτά που ζητούσαν οι δανειστές ήταν πολύ χειρότερα και τα αποτρέψαμε. Δεν τα καταφέραμε όλα. Είναι πολύ σημαντικό ότι αποτρέψαμε μέτρα ύψους 20 δις ευρώ. Δεν μπορεί αυτό να περάσει στα ψιλά γράμματα.

Αυτή τη στιγμή κλείνει η αξιολόγηση και η ελληνική οικονομία θα μπει σε σταθερή τροχιά. Είναι επίσης σημαντική η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2018, γιατί αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών, κάτι που θα κάνει ο αναπτυξιακός νόμος.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου πήγαμε με συγκεκριμένα δεδομένα και ατζέντα: τη διαχείριση αυτής της κατάστασης προκειμένου να βγούμε με ειρηνικό τρόπο από τη μέγγενη των μνημονίων στην οποία μας έβαλαν πολιτικοί με ονοματεπώνυμο. Από τα 86 δις ευρώ της τωρινής συμφωνίας, τα 57 δις αφορούν εκκρεμότητες από τα προηγούμενα μνημόνια και από ακούρευτα ομόλογα.

Τα κόμματα της τωρινής συγκυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μην υποφέρουν τα χαμηλότερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Επιλέξαμε το λιγότερο κακό. Δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.