ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

«Σοβαρό θα ήταν η αντιπολίτευση να ζητά να γίνει έρευνα για το πώς και γιατί μπήκε η χώρα στα μνημόνια»


Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την απουσία του ΥΕΘΑ:

Η αλήθεια είναι ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, σε ταξίδι που έκανε ως όφειλε και το οποίο ήταν προγραμματισμένο.

Ως προς τη χθεσινή συζήτηση, θα ήταν σοβαρό το να υπάρξει έρευνα για το ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα από τηνεποχή που μπήκε στα μνημόνια. Δεν ξέρω πόσο σοβαρό είναι να ζητά η αντιπολίτευση να γίνει έρευνα για ένα διάστημα και να μη ζητά να γίνει από το 2009, για να μάθουμε το γιατί και το πώς μπήκε η χώρα μας σε καθεστώς μνημονίων.

Για την εκκίνηση του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση:

Είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινά επιτέλους ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως και για τον εκλογικό νόμο που είχαν προαναγγελθεί. Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια κατεξοχήν συναινετική διαδικασία.

Ως προς το θεσμικό σκέλος οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι πρέπει να μπει μια τάξη στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος. Μπορεί να αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία πριν από 42 χρόνια αλλά με το πέρασμα του χρόνου το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν δυναστείες εν είδει ολιγαρχίας που ήλεγχαν αυτόν τον τόπο σε βάρος των πολλών. Το ζητούμενο με τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι να δούμε με ποιον τρόπο κάποιες θεσμικές λειτουργίες να αλλάξουν με στόχο την εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

Χαιρόμαστε που είδαμε κάποιες από τις δικές μας προτάσεις στην εισήγηση του Πρωθυπουργού η οποία δεν είναι τελική, αλλά το έναυσμα του διαλόγου . Αναμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις και των άλλων κομμάτων, καθώς επίσης των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινήσεων πολιτών, προσωπικοτήτων κ.α. Οι πόρτες δεν θα είναι κλειστές σε κανέναν.

Οι ΑΝΕΛ έχουμε αναρτημένες τις βασικές προτάσεις μας στην ιστοσελίδα μας. Μεταξύ άλλων προτείνουμε την ύπαρξη συγκεκριμένης θητείας για τους βουλευτές, αυξημένες θητείες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βεβαίως την κατάργηση της του άρθρου 86 του Συντάγματος και του σχετικού νόμου περί ευθύνης υπουργών και υφυπουργών για ποινικά αδικήματα, εμπνεύσεως Βενιζέλου, που χάρη σ’ αυτά κάποιοι γλύτωσαν από τις ευθύνες τους.